Dulu kena ‘reject’ stesen TV sebab Instagram ‘sendu’, ini pekerjaan terkini Amerul Affendi sampai dpt geran RM195K

Pelakon terkenal Mohd. Amerul Affendi Mohd. Mawardi kini melibatkan diri dalam penternkan kerbau.

Menerusi laporan Kosmo, Amerul Affendi yang banyak membintangi filem seperti Paskal, Bunohan dan Polis Evo memberitahu industri pentrnakan amat berp0tensi dan dia tidak kek0k untuk melib4tkan diri mentrnak kerbau

Saya budak kampung

Amerul mengaku sebagai budak kampung, beliau sudah biasa dengan haiwan trnakan sedari kecil lagi.

“Saya memang budak kampung dan dari kecil lagi biasa dengan haiw4n trnakan kerana datuk saya memelih4ra lembu, jadi tidak timbul soal kek0k dan saya lihat pentrnakan punyai p0tensi yang besar.

“Sekarang saya mempunyai kira-kira 27 ekor kerbau yang ditrnak di kawasan Kampung Kelibau dan saya bertekad terus meningkatkan lagi jumlahnya dari semasa ke semasa,” katanya ketika ditemui pada Majlis Perasmian Jelajah Agropreneur Muda Peringkat negeri di Dewan Terbuka Laman Sejahtera Sungai Koyan di sini hari ini.

Terima geran bantuan
Dalam majlis tersebut, Amerul Affendi menerima geran bantuan yang disampaikan oleh Timbalan Menteri Pertanian dan Industri Makanan 1, Datuk Seri Ahmad Hamzah.

Menurutnya, pada peringkat awal dia hanya menternak dua ekor kerbau kira-kira empat tahun lalu dengan membuat kndang menggunakan kayu terpakai dan jumlah kerbau terus meningkat dari semasa ke semasa.

Katanya, cab4ran yang dilaluinya dalam pentrnakan kerbau hanyalah apabila kndang pec4h sehingga perlu mencari kerbau selain anc4man daripada pencvri haiwan ternakan.

“Kalau ada penggambaran, ayah saya akan tolong jaga kerbau. Kalau musim hari raya pula, perhatian lebih perlu diberikan bagi mengelakkan dicvri.

“Saya berterima kasih kepada pihak kerajaan khususnya Kementerian Pertanian dan Industri Makanan yang memberikan bantuan geran yang akan saya gunakan sebaik mungkin khususnya membaiki kndang,” ujarnya.

Amerul Affendi kena ‘rej3ct’ stesen TV sebab Instagram ‘sendu’ – “Nak beli followers rasa macam menip-u, apa patut saya buat?”

BERILAH apa saja watak, sudah pasti pelakon Amerul Affendi mampu membawanya dengan baik walau kelibatnya jarang kelihatan dalam mana-mana drama dan telefilem di televisyen.

Menurut Amerul, 34, dia menyedari pihak stesen televisyen tidak mahu mengambilnya berlakon selagi pengikutnya di laman sosial tidak mencecah lebih 500,000.

Susulan itu pemilik nama Mohd Amerul Affendi Mohd Mawardi ini meminta pendapat netizen mengenai apa yang perlu dilakukan memandangkan dia enggan menggunakan jalan pintas dengan membeli pengikut.

Nak beli follower saya rasa menipu pihak stesen televisyen pula. Bukan ke itu berdosa?

“Instagram baru ada 100,000 followers. Maknanya lambat lagi stesen televisyen nak ambil berlakon dalam produksi mereka. Sebab depa (mereka) kata 500,000 baru dipertimbangkan.

“Nak beli followers saya rasa menipu pihak stesen televisyen pula. Bukan ke itu berdosa? Jadi apa patut saya buat?” tulis Amerul di Twitter miliknya.

Perkongsian tersebut mendapat perhatian netizen yang rata-ratanya memberitahu biarpun dia tidak muncul di televisyen namun bakatnya sentiasa dihargai peminat.

Sebelum ini, Amerul pernah meluahkan rasa kecewa apabila namanya sering digugurkan oleh sebuah stesen TV disebabkan tidak mempunyai kriteria yang diperlukan.

Luahan Amerul di Twiter miliknya.

Dalam pada itu, keluhan Amerul itu mendapat perhatian beberapa rakan selebriti antaranya Sharifah Amani dan Bront Palarae.

“Ini sebabnya anda perlu follow pelakon kegemaran anda di Instagram. Tak cukup followers bermakna tiada job bermakna tidak cukup duit untuk menyara keluarga. Ya, tak masuk akal tapi benda ini memang terjadi,” kata Amani.

“Patut bersyukur bro. Tak keluar TV tapi masih disayangi dan dihormati. Tuhan jaga mu daripada noda dan goda,” demikian menurut Bront.

Untuk rekod Amerul pernah menerima trofi Pelakon Pembantu Lelaki Terbaik, Anugerah Festival Filem Antarabangsa ASEAN (AIFFA) 2019 di Kuching, Sarawak menerusi filem Crossroads: One Two Jaga.

Be the first to comment on "Dulu kena ‘reject’ stesen TV sebab Instagram ‘sendu’, ini pekerjaan terkini Amerul Affendi sampai dpt geran RM195K"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*