Tengah Syok Main Meriam Buluh, Tiba-tiba Budak Ni Hendap Depan Sebab Tak Bunyi Dan Apa Yang Terjadi Selepas Itu Buat Orang Ramai Terpana

Meriam buluh bukan sahaja dimainkan Malaysia sahaja, malah permainan ini turut dimainkan di beberapa buah negara di rantau Asia Tenggara lain. Permainan ini tidak semestinya menggunakan buluh, ada juga yang menggunakan batang paip, bekas tin, dan beberapa alat yang lain, akan tetapi bahan asasnya tetap sama.

Bahan asas yang diperlukan untuk membuat meriam buluh adalah calcium carbide (CaC2) dan juga air (H2O). Inilah dua bahan utama yang menghasilkan letupan meriam buluh tersebut. Ada juga yang menggunakan bahan lain seperti kerosene di Filipina. Hasil daripada reaksi kimia di antara dua bahan tersebut (air dan calcium carbide) akan menghasilkan dua lagi bahan, iaitu acetylene, C2H2 dan calcium hydroxide, Ca(OH)2 yang juga dikenali sebagai air kapur.

Dalam rakaman video di bawah ini, sekumpulan kanak-kanak sedang seronok main meriam buluh. Sememangnya main meriam buluh ni berbahaya malah salh disisi undang-undang. Apa yang menarik perhatian dalam video itu, salah seorang budak telah pergi hendap depan meriam buluh itu setelah ianya tidak berbunyi. Namun tiba-tiba meriam itu meletup depan mukanya dan sampai meraung budak itu kerana bunyi letupan itu memang kuat.

VIDEO

Harap-harap tiada kecederaan yang serius terjadi kepada budak ini.Perlu diingatkan bahawa permainan mercun dan meriam buluh adalah dilarang dan diharammkan di bawah AktaBahanLetupan 1957. Jadi diharapkan tiada yang cuba-cuba bermain meriam buluh selepas membaca artikel ni.Kebanyakkan kecederaan berlaku adalah disebabkan oleh meriam yang pecah dan serpihan meriam ini bergerak laju macam peluru. Anda tidak akan sempat mengelak walaupun anda berada jauh dari meriam.

Artikel Oleh ASN Crew

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak!

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment on "Tengah Syok Main Meriam Buluh, Tiba-tiba Budak Ni Hendap Depan Sebab Tak Bunyi Dan Apa Yang Terjadi Selepas Itu Buat Orang Ramai Terpana"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*