Mereka Dikompaun RM1000 Kerana Bermain ‘Belon Buih’ Di Padang Waktu Malam. Lelaki Ini Jelaskan Kenapa Mereka Tidak Sepatutnya Dikompaun

Hari ini adalah hari pertama PKP 2.0 bermula. Bagi negeri negeri yang dilaksanakan PKP sudah pasti pergerakkan akan lebih terbatas sama seperti PKP 1.0 yang dilakukan pada Mac 2020.

Dari mula mula PKP satu arahan telah dikeluarkan dimana sekiranya ada sesiapa yang tidak mengikut arahan SOP seperti tidak memakai pelitup mulut dan hidung dan tiada penjarakkan sosial.

Kisah dibawah ini tentang 2 sahabat yang telah dikompaun kerana tidak mematuhi SOP tetapi bagi mereka tindakan yang dikenakan adalah tidak adil.

Kompaun SOP direka untuk memberi manfaat kepada MEREKA, sangat menzalimi rakyat.
Ini cerita malam semalam, satu peristiwa terjadi yang sangat tidak adil bagi aku.

Kami DIKAMPAUN RM1000 gara-gara tidak memakai mask bermain belon buih di TAMAN AWAM yang kurang dari 10 orang. (Boleh rujuk gambar di bawah)

Haaa itu aku sorang2 kat padang tu. Lapang kan? Ada nampak orang kat situ?

Let me cerita kronologi kisah kami dikampaun RM1000 ini,

Kami bertiga kawan serumah plan pergi ke Puteri Harbour, Johor. Setelah sudah lama terperap kat rumah, menghirup udara luar sementara adalah perkara yang kami perlukan.

Sampai sahaja di Puteri Harbour, keadaannya lenggang. Boleh kira berapa orang disitu, kami memakai mask seperti biasa.

Di kawasan yang luas lapang ini, aku melihat jauh sudut di tangga ada pasangan suami isteri menjual belon buih dan alatan mainan. Sayu rasa tengok mereka duduk situ menjual tanpa ada pengunjung yang datang.

Aku terus approach mereka dan offer untuk membeli belon buih.
Tragedi kompaun RM1000 bermula dari sini.

Kami melihat sekeliling yang terbentang luas, terlalu sikit bilangan kurang dari 10 orang. Kami pergilah ke satu sudut memang tiada orang lalu. Seronok riang ria kami bermain belon buih.

Disebabkan YB Ismail Sabri pernah mengatakan tempat awam yang bilangan sikit tidak perlu pakai mask, lagi-lagi kami bermain belon air berlari sampai keluar peluh. Tak selesa langsung berlari pakai mask dimuka, jadi kami bukalah buat sementara.

Kami decide untuk menyimpan mask di poket. Kecuali aku, aku memang letak kat leher memanjang.

Kami pun terus bermain dan ambil gambar photoshoot bertiga. Iyalah, bila lagi dapat peluang sebegini memandangkan PKP bakal mengurung diri ini di rumah.

Tiba-tiba datang satu susuk tubuh memakai baju T-shirt collar menahan kami. Beliau mengeluarkan kad polis sebagai bukti dan terus tanpa memberi amaran mengatakan,
“Awak berdua (kecuali aku) dikampaun seorang RM1000 atas kesalahan tidak memakai mask.”

Wahhhh bukan main senang kompaun orang. Apa dia ingat RM1000 tu RM10 ke? Dah kenapa usar dalam hatiku.

Melihat sekeliling yang jauh dari khalayak manusia apatah lagi kami hanya main bertiga sahaja, kami merasakan perkara ini tidak adil.

Yang paling buat aku menyampah, selepas kami explain video Ismail Sabri tentang pengunaan pelitup muka di tempat awam.

Ini respond daripada seorang polis, “Yang SOP cerita kat tv tu lain dengan peraturan kat balai. Polis2 ikut yang balai.”

Wahhhhh ada peraturan lain ke? Kenapa tak explain or warning dulu kalau ya pun? (Masalahnya memang kiteorg ikut SOP)

Habistu kami rakyat biasa yang ikut patuh arahan kerajaan & KKM, semuanya sia-sia lah?
Tak rasa pelik ke kena ikut peraturan yang tidak pernah diberitahu.

Cakap peraturan ikut balai-balai je, abistu yang tular segala sosial media tu hanya mitos semata ke? Lagi menyakitkan polis tu takde explain atau bagi warning, terus kompaun RM1000.

Naik darah la aku dengar explanation polis tersebut.

Beliau insist dan paksa kami ke balai polis dengan segera, kami tanyalah kenapa tak bagi denda kompaun on the spot? Buat apa pergi ke balai?

Pertanyaan kami dibalas beliau dengan meninggikan suara seperti kami kurang ajar. Dahlah tak jawab soalan langsung, lepastu cut off semua argument dan persoalan kami.

Polis tersebut terus memanggil kereta polis untuk ambil kedua-dua kawan aku. No mercy, yela kami ni kan rakyat marhaen bolehlah dilakukan sebegini.

Walaupun rasa sangat tidak wajar, kami terpaksa akur dan pasrah ikut terus beliau ke balai polis.

Sampai sahaja di balai polis, pada awalnya intonasi beliau terhadap kawan-kawan aku tinggi. Macam nak gaduh pun ada.

Bila lepas keluar kompaun sebanyak RM1000, terus berubah jadi macam malaikat. Siap tanya tinggal mana, buat apa, dan segala soalan yang totally opposite cara beliau layan kami sebelum ini.

Selepas lebih 2 jam di balai, kami sampai rumah jam 1.30pg dengan perasaan penuh marah dan sangat kecewa. Stress kau kena saman kompaun RM1000 kot, lagi mahal 3 kali saman trafik!

Hari kami berakhir dengan sangat malang. Sehingga sekarang perasaan amarah dengan ketidak adilan kepada insan seperti kami, aku dapat rasa mungkin ramai menghadapi situasi yang sama.

Kepada pihak polis, aku tertanya-tanya memang kerja kamu kompaun orang ikut sesuka hati ke? Memang tidak pernah langsung bagi warning dahulu ke?

Pihak kamu marah jika kami rakyat biasa argue dengan fakta, terus label kami tak hormat polis. Kami ada hak bertanya, kenapa susah bagi kerjasama?

Dan aku tujukan juga kepada pihak kerajaan,

Reka SOP tu biarlah sistematik, firm dan senang faham. Explain pun caca merba, ikut suka hati korang je. Rilek je tengok gambar menteri beli goreng pisang tak pakai mask langsung. Pusing-pusing salahkan rakyat juga.

Yang kena kampaun, rakyat. Yang sakit nak pkp ni, rakyat juga.

Kerajaan? Sibuk nak selamatkan kedudukan posisi sendiri. SOP rakyat lain dengan orang yang berposisi, double standard.

Lepastu marah bila bandingkan bagaimana negara New Zealand/Australia handle Covid-19. Suruh rakyat pindah luar negara jika taknak patuh kerajaan.

Memang tak masuk akal.

Aku sangat kecewa dengan situasi ini, dahlah esok PKP lepastu SOP pun tak keluar lagi. Lepastu balai ada SOP lain, di war-warkan sosial media SOP lain.

Tolonglah, cukup-cukuplah menzalimi rakyat seperti kami.  Kami bukannya tidur di istana kayangan, tiap hari kami membanting tulang mencari rezeki untuk sesuap makan.
Esok bermula kembali episode PKP 2.0.

Hanya segelintir menghadap PKP ini dengan gelak tawa, majoriti rakyat terpaksa akur memikirkan apa nasib esok hari yang bakal menimpa.

Darurat kewangan rakyat lebih parah dari darurat politik yang hanya pentingkan kuasa. Makin hari, makin rakyat merana.

Aku penat dengan ketidak berpekemanusiaan ini, macam manalah nak bayar kompaun per person RM1000 ni. Bukan angka yang sedikit, buka mask masa main sahaja pula tu.

Setiap masa kami pakai. Dalam dua minggu wajib dibayar, nanti dikenakan tindakan yang lain. Memang tidak berhati perut.

Tiada tempat lagi untuk rakyat berharap, rakyat jaga rakyat.

Sumber : Wafi Shaik

Artikel By: AwattSyeikhhh Network

Be the first to comment on "Mereka Dikompaun RM1000 Kerana Bermain ‘Belon Buih’ Di Padang Waktu Malam. Lelaki Ini Jelaskan Kenapa Mereka Tidak Sepatutnya Dikompaun"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*