Halang Tugas Polis Dan Fitnah Polis Sengaja Sep4k Motor Sampai Jatuh. Akhirnya Mereka Semua Ditahan, Ini Kenyataan Dari PDRM

GEORGETOWN: Polis men4han seramai tujuh lelaki bagi membantu siasatan berhubung ins1den sekumpulan lelaki disyaki mengepung dan menghal4ng tugas polis dalam kejadian kem4langan di persimpangan lampu isyarat Tanjung Tokong, di sini semalam.

Dalam kejadian kira-kira pukul 5.20 petang itu, kumpulan lelaki berkenaan dipercayai melakukan provo.kasi terhadap tiga anggota Unit Rondaan Bermotosikal (URB) selain turut didakwa melemparkan kata-kata ke.sat termasuk mem.aki-hamun anggota berkenaan.

Kumpulan lelaki berkenaan dipercayai turut mendakwa tiga anggota polis itu menen.dang sebuah motosikal dinaiki dua lelaki sehingga menyebabkan kema.langan serta keced.eraan kepada penunggang motosikal terbabit.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Pulau Pinang, Senior Asisten Komisioner Rahimi Ra’ais mengesahkan pena.hanan tujuh lelaki tersebut dan memaklumkan mereka akan direman esok.

“Kes disiasat mengikut Seksyen 353 Kanun Kese.ksaan iaitu menghalang penjawat awam menjalankan tugas.

“Selain itu, kes ini juga disiasat mengikut Seksyen 506 Kanun kerana melakukan ugutan jena.yah dan Peraturan 16 Peraturan-Peraturan Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjang.kit (Langkah-Langkah Di Dalam Kawasan Tempatan Jangkitan (Kawalan Pergerakan) 2021,” katanya di sini hari malam ini.

Semalam, kejadian kema.langan itu tular di dalam media sosial dan warganet menu.duh anggota polis terlibat sengaja menen.dang motosikal sehingga mengakibatkan kema.lan.gan serta kece.deraan pa.rah kepada dua lelaki.

Bagaimanapun, polis menafikan dakwaan itu dan memaklumkan dua lelaki berkenaan telah melang.gar sebuah kereta ketika melarikan diri daripada anggota polis

Ketua Polis Daerah Timur Laut, Asisten Komisioner Soffian Santong berkata, kejadian itu telah tular di media sosial dan mendapat pelbagai reaksi warganet termasuk menuduh anggota polis terlibat sengaja menen.dang motosikal yang dinaiki dua lelaki sehingga menyebabkan kema.langan.

Menurutnya, hasil siasatan awal, kejadian berlaku pada jam 5.20 petang, Ahad di persimpangan lampu isyarat berhampiran sebuah pasar raya di Tanjung Tokong di sini.

“Dalam kejadian itu, tiga anggota Unit Rondaan Bermotosikal (URB) Ibupejabat Polis Daerah (IPD) Timur Laut yang sedang membuat rondaan di Jalan Sri Tanjung Pinang telah terserempak dengan dua lelaki menaiki sebuah motosikal tanpa memakai topi keledar.

“Polis telah mengarahkan untuk berhenti, namun mereka ingkar malah turut memecut motosikal untuk melarikan diri.

“Anggota URB kemudian .dan apabila tiba di lampu isyarat berhampiran sebuah pasar raya, motosikal yang dinaiki dua lelaki tersebut tidak berhenti lalu berlang.gar dengan sebuah kereta,” katanya dalam satu kenyataan pada Isnin.

Beliau berkata, kereta yang dipandu oleh seorang lelaki dari arah pusat bandar menuju ke Tanjung Bungah itu gagal mengelak lalu melang.gar kedua-dua lelaki tersebut.

Video Penuh Kejadian:

Laman Facebook bernama PDRM RMP TV telah memuat naik satu video rakaman sebelum kejadian.

Didalam video ini telah jelas menunjukkan siapa yang salah sebenarnya. Jelas terbukti bahawa anggota polis tidak terlibat dalam kem4langan tersebut.

Video Penuh dimana jelas menunjukkan penunggang motorsikal membawa motorsikal secara merb4haya.

Sumber : Utusan Online

Be the first to comment on "Halang Tugas Polis Dan Fitnah Polis Sengaja Sep4k Motor Sampai Jatuh. Akhirnya Mereka Semua Ditahan, Ini Kenyataan Dari PDRM"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*